Wat is Reflecteren?

Reflecteren is datgene wat genoodzaakt is om voortgang te boeken. Zonder te reflecteren kan je namelijk nooit een wijziging aanbrengen in jouw denken en handelen, waardoor er geen progressie gemaakt kan worden.

Gelukkig reflecteren wij vaak van nature. Als wij iets zien, meemaken of uitvoeren reflecteren wij vrijwel altijd terug op de situatie. Een grappig voorbeeld wat ik vaak heb gehoord is dat veel mensen na een discussie reflecteren en dan balen dat ze in de discussie niet zo scherp waren als dat ze na reflectie waren.

In de letterlijke betekenis betekent reflectie ook beschouwen of overdenken. Absoluut niet te verwarren met piekeren. Reflecteren het schouwen vanuit meerdere invalshoeken en niet het overdenken van (vaak fictieve) problemen om ze groter te maken dan ze meestal zijn.

Regelmatig reflecteren kan zelfs piekeren voorkomen. Wellicht ben je bekend met het Starr model, zo niet, geen zorgen, er volgt hier een korte uitleg: het STARR model wordt veelal gebruikt in sollicitaties om een potentieel nieuwe werknemer te peilen. Er worden vragen gesteld om erachter te komen hoe een sollicitant in bepaalde situaties zou handelen of hoe hij/zij erover denkt.

STARR staat voor:

  • SITUATIE: beschrijf de situatie waar je in zit;
  • TAAK: wat was je taak?
  • ACTIVITEIT: wat heb je concreet gedaan of gezegd?
  • RESULTAAT: wat was het resultaat?
  • REFLECTIE: hoe kijk je er terug op en wat leer je hieruit voor een volgende situatie?

Zoals je ziet, eindigt alles met reflecteren. De mens reflecteert stiekem eigenlijk dus heel erg veel.

Bewust of onbewust reflecteren?

Hoewel wij heel veel reflecteren, het is wel bepalend met welke mate van bewustzijn wij reflecteren. En hoe eerlijk wij reflecteren. Wanneer je namelijk niet bereid bent om eerlijk naar het eigen handelen te kijken, hoe minder leerzaam de reflectie zal zijn.

Dit zal eerder gebeuren wanneer je vanuit het onbewuste reflecteert zonder er oprechtheid en échte aandacht aan te spenderen. Het resultaat daarvan zal dan ook zijn dat je er niets uit haalt of van leert en al snel geneigd bent om dezelfde fouten te maken.

Een mens dat bewust reflecteert staat open voor zijn of haar eigen fouten en draagt de bereidheid om daar weer van te leren. Dus wanneer je ervoor kiest om te reflecteren, zorg dan dat je dat bewust vanuit oprechtheid doet.

Wij mensen maken zoveel fouten, je bent nooit de eerste die een bepaalde fout begaat. Het is de lering die je eruit trekt wat de waarde eraan geeft.

Tips om direct toe te passen:

  • Kies een situatie en bedenk ook waarom je specifiek op die situatie wilt reflecteren;
  • Wees eerlijk en denk helder na;
  • Stel jezelf altijd de waarom vraag;
  • Stel open vragen;
  • Probeer geen oordeel te vellen, focus op het ontdekken;
  • Sta stil bij de positieve en de successen die je behaald hebt.

De manier waarop je reflecteert staat vrijwel open naar mijn mening. Je kunt ervoor kiezen om via de laptop een reflectieschema te maken, of iets dergelijks uit te tekenen. Vaak kan het in ieder geval helpen om het uit te schrijven. Het voordeel hiervan is dat je altijd weer opnieuw kan reflecteren, al wetende welke gedachtes er toen hebben plaatsgevonden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het op geen enkele manier uit te werken. Dit hangt helemaal van jezelf af en wat jij prettig vindt. Het bovengenoemde lijstje zijn dan ook puur een paar tips om je verder te helpen wanneer je niet weet waar je moet beginnen. Succes!

Je las een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.