Ik haal mijn planning niet: wat moet ik nu doen?

“Help! Ik kom tijd tekort om mijn planning vandaag te halen.” Heb je dat ook wel eens ervaren? Lees dan verder waardoor jij je taken niet afgerond krijgt.

6 oorzaken waardoor jij je planning niet haalt

Je plant meer dan dat je daadwerkelijk aan kunt op een dag

Je denkt dat je heel de dag alleen maar aan taken kunt werken, zonder dat er iets komt. Mispoes, elke dag gebeurt er wel iets dat je planning in de soep laat lopen. Of een collega is iets te enthousiast over zijn hobby, een meeting met de klant loopt uit, of het duurt langer om die bug te vinden en op te lossen.

Je prioriteiten kloppen niet

Waarschijnlijk lees jij je mail of begin je met kleinere taken op een dag. Hiermee zijn je belangrijkste taken niet af aan het einde van de dag waar juist de meeste risico op uitloop in zit. Je prioriteiten zijn hierbij het probleem.

Je leert niet van je fouten

Waarschijnlijk komt het vaker voor dan dat je het realiseert. Je planning niet halen. Je krijgt het niet voor elkaar om de trend positief te veranderen.

Je schuift de dingen voor je uit

Of het nu samenwerkt met collega’s of met klanten, waarschijnlijk laat je het aankomen op het laatste moment of je iets haalt of niet.

Je creëert valse verwachtingen

Gedurende de dag zie jij echt wel of jij je planning gaat halen of niet. Alleen je doet er tussentijds niets mee. Misschien een opmerking van “ik haal mijn planning niet”, maar daar laat je het dan ook bij waardoor de verwachting er nog altijd is.

Je bent aan het multitasken

Je bent voor een collega tussendoor iets aan het oppakken of je wil toch alvast aan twee taken werken omdat je denkt dat dit sneller is. Uit onderzoek blijkt dat multitasken voor meer overbelasting en stress zorgt.

5 tips voor een goede planning

Stel realistische doelen

Begin klein met doelen die je gemakkelijk kunt halen en bouw het vanaf hier stap voor stap uit. Elk doel dat je wel haalt, geeft je een energie boost.

Stel de juiste prioriteiten

Slik jij ook al de kikker? Oftewel, begin jij ook met de meest belangrijke taak als eerste op een dag? Hiermee ga je de minder belangrijke taken met een voldaan gevoel doorlopen, wat je al een voorsprong geeft aan je energieverdeling op de dag. Door middel van de prioriteitenmatrix leer je snel de juiste taken te kiezen.

Plan focus blokken in je agenda

Laat je dus niet leiden door de waan van de dag, maar plan twee blokken van ongeveer 2 à 3 uur (maximaal) in je agenda en plan daar je belangrijkste taken in. Laat je collega’s weten dat je een focus blok hebt in je agenda zodat, je na het blok collega’s kunt helpen mocht dat nodig zijn.

Leer van je tijdsindeling

Zodra je elke dag leert van je planning en deze de volgende dag of week toepast, creëer je voor jezelf een steeds realistischere planning. Je wordt hiermee betrouwbaarder in de verwachtingen die je uitspreekt als je het over taken inplannen hebt.

Manage je tijd effectief

Zodra je je timemanagement goed inzet, zul je productief zijn en je hebt ruimte voor ontspanning en vrije tijd.

Gratis e-book

14 slimme manier om elke dag
al je taken af te krijgen

(zonder jezelf over de kop te werken)

Ebook tijd besparen

Kortom

Als je merkt dat je je planning niet haalt, ligt dit vaak aan een gebrek aan focus en onrealistische verwachtingen. Met een betere tijdsindeling en duidelijke prioriteiten kun je je werkdag efficiënter indelen en meer rust creëren. Het mooie eraan is, je hebt zelf alle invloed op je planning. Nu nog alleen gaan toepassen.

Je las een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.