Hoe lang duurt het om een nieuwe gewoonte aan te leren? De kans is groot dat je denkt dat het 21 dagen duurt; er zijn namelijk enorm veel zelfhulpgoeroes die dit beweren. Maar is dit correct? Duurt het echt maar 21 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren? Helaas is dit niet het geval.
Maar waar komt deze overtuiging vandaan? En hoe lang duurt het werkelijk voordat je een nieuwe gewoonte onder de knie hebt? In dit blog kun je er meer over lezen.
Waarom een nieuwe gewoonte aanleren?
Nieuwe gewoonten helpen je in je persoonlijke groei. Of je nu fysiek sterker wilt worden of beter met je tijd om wilt leren gaan. Dit start bij nieuwe gewoonten, kleine stappen die je dagelijks toepast. Een aantal redenen om nieuwe gewoonten aan te leren:
- Persoonlijke groei: Door nieuwe gewoontes aan te leren, kun je jezelf ontwikkelen en groeien. Het helpt je om nieuwe dingen te leren en jezelf uit te dagen.
- Gezondheid: Sommige gewoontes, zoals regelmatig bewegen of gezond eten, zijn goed voor je gezondheid. Door deze gewoontes aan te leren, kun je je beter voelen en langer gezond blijven.
- Geluk: Een nieuwe gewoonte kan je helpen om gelukkiger te zijn. Bijvoorbeeld, als je elke dag een moment neemt om dankbaar te zijn voor de goede dingen in je leven, kun je je vrolijker voelen.
- Productiviteit: Gewoontes zoals vroeg opstaan, plannen of je werkplek opruimen kunnen je helpen om meer gedaan te krijgen in minder tijd.
- Zelfdiscipline: Elke keer als je een nieuwe gewoonte aanleert, train je jezelf om gedisciplineerder te zijn. Dit kan je helpen in andere delen van je leven.
- Succes: Veel succesvolle mensen hebben bepaalde gewoontes die ze elke dag volgen. Door deze gewoontes zelf ook aan te leren, kun je je kansen op succes vergroten.
In 21 dagen een nieuwe gewoonte aanleren
Je hebt misschien wel eens gehoord dat het 21 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Maar waar komt dat getal vandaan?
Het idee van de “21 dagen” komt oorspronkelijk van Dr. Maxwell Maltz, een plastisch chirurg uit de jaren 1950. Hij merkte op dat het voor zijn patiënten gemiddeld 21 dagen duurde om zich aan te passen aan een nieuw gezicht na een operatie, of om te wennen aan een ledemaatverlies. Hij schreef hierover in zijn boek “Psycho-Cybernetics”.
Later hebben mensen dit idee overgenomen en gezegd dat het ook 21 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Maar is dat echt waar?
De waarheid is dat het voor iedereen anders kan zijn. Voor sommige mensen kan het korter zijn, en voor anderen kan het veel langer duren. Het hangt af van de persoon, de gewoonte en de omstandigheden.
Wat wel zeker is, is dat herhaling belangrijk is. Hoe vaker je iets doet, hoe meer het een gewoonte wordt. De eerste dagen kunnen het moeilijkst zijn, omdat je je oude gewoonte moet doorbreken en een nieuwe moet aanleren. Maar na verloop van tijd wordt het makkelijker.
Dus, hoewel het niet strikt 21 dagen hoeft te duren om een gewoonte aan te leren, is het wel een goed startpunt.
Gratis e-book
14 slimme manier om elke dag
al je taken af te krijgen
(zonder jezelf over de kop te werken)
De 21/90 regel
Het idee is simpel: geef jezelf 21 dagen om consistent aan je nieuwe gewoonte te werken. Deze periode zal je helpen om de basis te leggen en vertrouwd te raken met de verandering. Vervolgens ga je voor nog eens 90 dagen aan de slag – dat is slechts drie maanden – om de gewoonte volledig te internaliseren. Door deze stapsgewijze aanpak, waarbij je eerst de basis legt en daarna de gewoonte versterkt, zul je merken dat wat eerst als een uitdaging voelde, nu een vast onderdeel van je dagelijkse leven wordt. Onthoud dat zelfs kleine stappen een grote impact kunnen hebben.
Een nieuwe gewoonte aanleren; hoe doe je dat?
Een nieuwe gewoonte aanleren is niet gemakkelijk, toch zijn er wel enkele tips die ervoor kunnen zorgen dat het je gemakkelijker afgaat. Hiervoor moet je eerst weten hoe jouw brein een gewoonte maakt van een handeling. Iedere keer dat jij een prikkel waarneemt en hiernaar handelt, ontvangt jouw brein een beloning in de vorm van dopamine en serotonine. Omdat dit goed voelt, voor je het vaker en vaker uit. Ineens is het niet zomaar meer een actie, maar is het routine geworden; het gaat op de automatische piloot.
Wil je bewust een nieuwe gewoonte aanleren? Dan hoef je alleen maar op deze cyclus in te spelen. Je voert de handeling uit, omdat je brein het gewend is, je hoeft niet langer terug te vallen op wilskracht en discipline.
Om een nieuwe gewoonte aan te leren moet je gebruikmaken van een prikkel (wat spoort het gedrag aan), een gewoonte (de handeling die hierop volgt) en een beloning (een positieve reactie op de handeling).
Tips om een nieuwe gewoonte aan te leren
Wil je een nieuwe gewoonte aanleren? Maak het jezelf dan zo gemakkelijk mogelijk. Des te meer prikkels er in je omgeving zijn die je aansporen om bepaald gedrag te vertonen, des te sneller je het oppakt.
Wil je bijvoorbeeld meer gaan sporten? Leg dan de avond van tevoren je sportkleding alvast klaar. Wil je meer boeken lezen? Zorg er dan voor dat je altijd een boek in je tas hebt. Wil je een gezondere leefstijl? Haal gezonde voeding in huis en doe de snoeppot de deur uit. Met andere woorden; hou positief gedrag binnen handbereik en hoe prikkels die negatief gedrag aanwakkeren zo veel mogelijk bij je uit de buurt.
Daarnaast is het belangrijk dat je het aanleren van nieuw gedrag zo simpel mogelijk houdt, anders geef je snel op wegens gebrek aan motivatie. Plan dus niet om direct 5 keer in de week te gaan sporten, maar begin eens met een wandeling van een half uur. De handeling dient zo laagdrempelig mogelijk te zijn, iets wat je binnen twee minuten zou kunnen doen.
Houd voor ogen wat je einddoel is
Vraag jezelf af: waarom wil je deze nieuwe gewoonte eigenlijk aanleren? Misschien is het om je energieker te voelen, je zelfvertrouwen te vergroten, of simpelweg een gezonder leven te leiden. Denk ook aan de voordelen die deze gewoonte met zich meebrengt.
Stel je voor hoe jouw leven eruit zal zien wanneer deze gewoonte volledig geïntegreerd is. Zie voor je hoe je fysiek fitter en sterker bent doordat je 4 keer per week sport. Of zie voor je hoe je elke dag al je taken efficiënt afrondt door goed met je tijd om te gaan.
Kortom
In de zoektocht naar het aanleren van nieuwe gewoonten heb je ontdekt dat de overtuiging dat het slechts 21 dagen duurt om een gewoonte te vormen, niet zo zwart-wit is als het lijkt. De waarheid is dat dit proces voor iedereen anders is en afhankelijk is van diverse factoren. Je hebt ontdekt dat nieuwe gewoonten essentieel zijn voor persoonlijke groei, gezondheid, geluk, productiviteit, zelfdiscipline en succes. De 21/90-regel, waarbij je eerst 21 dagen aan de basis werkt en vervolgens nog eens 90 dagen aan versterking, is een krachtig concept dat je helpt om nieuwe gewoonten op een duurzame manier te ontwikkelen.
Wat kan Verblinker voor jou betekenen?
Je las een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.
Verder kan ik je helpen met:
Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching
Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.