Heb je ooit het gevoel gehad dat je niet echt wordt gezien, dat je aanwezigheid niet telt of dat je inspanningen niet worden erkend? Dit gevoel van niet gezien worden kan diep geworteld zijn en vaak zijn oorsprong vinden in je jeugd. De manier waarop je ouders en opvoeders met je omgingen, heeft een grote invloed op hoe je jezelf nu niet gezien voelt en hoe je interacteert met anderen. In deze blog duiken we dieper in de oorzaken van “dat je niet gezien voelt” en hoe je het kunt doorbreken.
De invloed van je jeugd en ouders op je zelfbeeld
Onze eerste relaties, meestal met onze ouders of verzorgers, vormen de basis van hoe we onszelf en de wereld om ons heen zien. Als kind ben je afhankelijk van de erkenning en bevestiging van je ouders. Wanneer je opgroeit in een omgeving waarin je gevoelens, gedachten of prestaties niet werden erkend, kan dit een diepgeworteld gevoel van onzichtbaarheid veroorzaken.
- Geen ruimte voor emoties: Als je emoties als kind vaak werden genegeerd of afgedaan als ‘aanstellerij’, heb je mogelijk geleerd om jezelf klein te houden en niet te uiten wat je voelt.
- Ouders die emotioneel afwezig waren: Als je ouders druk waren met werk, eigen problemen of simpelweg niet in staat waren om je emotioneel te steunen, heb je mogelijk geleerd dat je gevoelens en behoeften niet belangrijk zijn.
- Opgroeien met hoge verwachtingen: Als je alleen werd opgemerkt wanneer je presteerde, bijvoorbeeld door hoge cijfers te halen of je altijd ‘flink’ te gedragen, dan kun je later het gevoel hebben dat je alleen waardevol bent als je voldoet aan externe eisen.
- Vergelijking met broers of zussen: In gezinnen waar één kind meer aandacht krijgt dan de ander, kan dit een blijvend gevoel van niet gezien voelen veroorzaken.
Gratis e-book
21 slimme manieren om elke dag al je taken af te krijgen (zonder jezelf over de kop te werken)
Hoe dit zich uit in je volwassen leven
Deze ervaringen uit je jeugd kunnen zich op latere leeftijd manifesteren in verschillende situaties:
- Op het werk: Je voelt je vaak over het hoofd gezien, ondanks dat je hard werkt en waardevolle bijdragen levert.
- In relaties: Je hebt moeite om je gevoelens en behoeften kenbaar te maken, uit angst genegeerd te worden.
- In sociale situaties: Je voelt je ongemakkelijk in groepen en hebt het idee dat niemand echt naar je luistert of je waardeert.
Hoe doorbreek je dit patroon?
1. Word je bewust van je overtuigingen
Onderzoek welke overtuigingen je hebt over jezelf en je waarde. Heb je bijvoorbeeld de gedachte dat je niet belangrijk genoeg bent om gehoord of gezien te worden? Dit kan een patroon zijn dat je onbewust vasthoudt.
2. Geef jezelf erkenning
Als je het gevoel hebt dat anderen je niet zien, begin dan zelf met het erkennen van je eigen gevoelens en behoeften. Dit kan door middel van journaling, affirmaties of het bewust vieren van je successen, hoe klein ook.

3. Communiceer je behoeften
Veel mensen die zich niet gezien voelen, hebben moeite om hun behoeften uit te spreken. Oefen met kleine stapjes door aan te geven wat je nodig hebt in relaties, op het werk of in sociale situaties.
4. Zoek naar gezonde relaties
Omring jezelf met mensen die je erkennen en waarderen zoals je bent. Dit kunnen vrienden, collega’s of een coach zijn die je ondersteunen in je groeiproces.
5. Doorbreek oude patronen
Als je gewend bent jezelf klein te maken of anderen altijd voorrang te geven, daag jezelf dan uit om vaker ruimte in te nemen. Dit kan door bijvoorbeeld vaker je mening te geven of jezelf toe te staan om zichtbaar te zijn.
Conclusie: Je bent het waard om gezien te worden
Het gevoel van niet gezien worden kan diep geworteld zijn in je jeugd en de manier waarop je bent opgegroeid. Maar dat betekent niet dat je dit patroon niet kunt doorbreken. Door bewust te worden van je overtuigingen, jezelf erkenning te geven en je behoeften te communiceren, kun je stap voor stap leren om jezelf te laten zien en de erkenning te krijgen die je verdient.
Wat kan Verblinker voor jou betekenen?
Je leest een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.
Verder kan ik je helpen met:
- Gratis ebook: 14 manier om elke dag al je taken af te krijgen
- Gratis videotraining: Verhoog je focus en aandacht in een wereld vol afleidingen
Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching
Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.