Inzicht in kwaliteiten en valkuilen; waarom is dit belangrijk?

De meeste mensen krijgen een ongemakkelijk gevoel als er gevraagd wordt naar hun kwaliteiten en valkuilen. Tijdens een sollicitatie- of functioneringsgesprek ontkom je echter niet aan deze lastige vraag. Vaak kun je wel heel goed aangeven wat je valkuilen zijn, maar je kwaliteiten benoemen blijkt een stuk lastiger.

Wat wordt er precies verstaan onder kwaliteiten en valkuilen? Hoe kom je erachter wat jouw kwaliteiten zijn? En waarom is het belangrijk dat je inzicht hebt in jouw kwaliteiten en valkuilen? In dit blog lees je er alles over.

Wat zijn kwaliteiten en valkuilen?

Om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke kwaliteiten en valkuilen, is het belangrijk dat je weet wat deze eigenschappen precies inhouden.

Kwaliteiten

Kwaliteiten zijn specifieke sterke eigenschappen die jou kenmerken. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan behulpzaam, autonoom, discipline, concreet of inspirerend. Het zijn de positieve punten die genoemd worden als een persoon beschreven wordt. Je kunt kwaliteiten onderverdelen in manifeste kwaliteiten, latente kwaliteiten, half latente kwaliteiten en een blinde vlek.

Manifeste kwaliteiten

Kwaliteiten die duidelijk ontwikkeld en aanwezig zijn worden manifeste kwaliteiten genoemd. Jij kunt deze kwaliteiten direct bij jezelf herkennen en de mensen om jou heen zien deze kwaliteiten ook duidelijk.

Gratis e-book

14 slimme manier om elke dag
al je taken af te krijgen

(zonder jezelf over de kop te werken)

Ebook tijd besparen

Latente kwaliteiten

Kwaliteiten die nog niet duidelijk aanwezig zijn worden latente kwaliteiten genoemd. Je bezit deze kwaliteiten wel, maar je gebruikt ze nog niet bewust. Om deze kwaliteiten verder te ontwikkelen moet je er achter zien te komen wat jouw latente kwaliteiten zijn.

Half latente kwaliteiten

Kwaliteiten die je wel bezit, maar die niet benut worden of in zijn geheel worden ingezet, worden half latente kwaliteiten genoemd. Misschien ben je een heel creatief persoon, maar is er op je werk geen ruimte om hier iets mee te doen. Dat is zonde, want zo wordt jouw creativiteit niet optimaal ingezet.

Blinde vlek

Als anderen wel zien dat jij een kwaliteit hebt, maar jij bent je er zelf niet bewust van, dan wordt dit een blinde vlek genoemd.

Valkuilen

Valkuilen worden vaak als een zwakte gezien, maar er is een groot verschil tussen een zwakte en een valkuil. Een zwakte is iets waar je niet goed in bent. Misschien ben je helemaal niet technisch; dit is dan een zwaktepunt.

Een valkuil is een doorgeslagen variant van een kwaliteit. Als je heel zorgzaam bent (kwaliteit), maar je cijfert jezelf hier helemaal bij weg, dan is dit een valkuil.

Inzicht in kwaliteiten en valkuilen; waarom is dit belangrijk?

Hoe kom je achter je kwaliteiten en valkuilen?

Om achter jouw kwaliteiten en valkuilen te komen kun je gebruik maken van het kernkwadrantenmodel. Dit model is ontwikkeld door Daniel Ofman, om erachter te komen waarom mensen zich ergeren. Het model bestaat uit je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie.

Kernkwaliteit

Een kernkwaliteit is een sterke en positieve eigenschap van een persoon. Schiet de persoon hier in door, dan kan het een valkuil worden. Je komt achter je kernkwaliteiten door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat waarderen mijn vrienden en familie in mij?
  • Wat waardeer ik in mezelf?
  • Waat stimuleer ik mijn vrienden in?

Valkuil

Een valkuil is een kwaliteit waarin je in doorgeschoten bent. Zo wordt jouw sterke eigenschap een zwakte punt. Je komt achter je valkuilen door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat verwijten vrienden mij?
  • Wat doe ik als in veel last heb van stress of onder druk sta?
  • In welk gedrag rechtvaardig ik mezelf?

Uitdaging

Een uitdaging staat positief tegenovergesteld aan je valkuil. Het is een goede aanvulling op je kernkwaliteiten, het zorgt namelijk voor meer balans. Als je de uitdaging van je valkuil aangaat, dan word je sterker in je kernkwaliteit. Je komt achter je uitdagingen door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Welke kwaliteiten mis ik in mezelf?
  • Wat wensen mijn vrienden mij toe?
  • Waar heb ik zelf bewondering voor?

Allergie

Als je doorschiet in je uitdagingen, dan schiet je in je allergie. Je allergie staat lijnrecht tegenover je kernkwaliteit. Ben jij van jezelf heel geordend, dan is je allergie waarschijnlijk slordigheid. Als iemand in het bezit is van een kwaliteit die lijnrecht tegenover de jouwe staat, dan zit deze persoon hoogstwaarschijnlijk in je allergie, waardoor je je aan deze persoon ergert.

Je komt achter je eigen allergie door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Aan welk gedrag van mijn vrienden heb ik een hekel?
  • Welk gedrag van mezelf irriteert me?
  • Waar wind ik me volgens mijn vrienden over op?
Inzicht in kwaliteiten en valkuilen; waarom is dit belangrijk?

Inzicht in kwaliteiten en valkuilen; waarom is dit belangrijk?

Zowel in je privé situatie als op werkgebied is het vergroten van je zelfinzicht belangrijk. Wanneer jij weet wat jou uniek maakt en jouw kwaliteiten bewust inzet, dan haal je elke dag het beste uit jezelf en uit je werk. Niet alleen denk je positiever over jezelf, maar ook over anderen.

Daarnaast heb je niet alleen oog voor je eigen kwaliteiten, maar sta je ook meer open voor de kwaliteiten van je collega’s en mensen in je naaste omgeving. Dit heeft als gevolg dat je jouw werk met meer plezier doet, dat je effectiever werkt en dat je makkelijker verbinding maakt met andere mensen.

Wat kan Verblinker voor jou betekenen?

Je leest een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.