Onze wereld beweegt voortdurend in een hoog tempo. We raken steeds meer gewend aan een leven vol met schermen, gesprekken, geluiden en berichten. De afstand tussen mensen wordt op deze manier kleiner, maar tegelijkertijd vertragen we ook door alle afleidingen die hiermee gepaard gaan.
We zijn met honderd dingen tegelijk bezig en denken dat we hierdoor sneller werken en meer gedaan krijgen, maar niets is minder waar. Multitasking zorgt er juist voor dat we meer tijd kwijt zijn en minder dingen af krijgen. Maar wat gebeurt er precies als we te veel tegelijk proberen te doen? In dit blog lees je er alles over.
Multitasken; wat levert het nu werkelijk op?
Multitasken houdt in dat je meerdere taken tegelijkertijd probeert uit te voeren. Dit geeft je misschien het gevoel dat je productief bezig bent, maar het tegenovergestelde is waar. Als je probeert te multitasken ben je niet in staat om je concentratie te richten op één taak, waardoor het moeilijk wordt om deze taak te volbrengen.
Het menselijke brein is niet gebouwd om te multitasken. Als we een grote stroom aan informatie moeten beheren, dan gaat het mis met als gevolg dat we alleen maar meer fouten maken bij alles wat we proberen te doen. Zo krijg je aan het einde van de dag het gevoel dat je ontzettend druk bent geweest, maar niets hebt bereikt.
Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je van de ene taak naar de andere overschakelt, je tijd verliest door de mentale omschakeling die nodig is. Het kan enkele seconden tot minuten duren om je opnieuw te concentreren op de oorspronkelijke taak, wat uiteindelijk resulteert in verlies van productiviteit. Dit kan zich opstapelen en ervoor zorgen dat je veel tijd verliest op een dag waardoor je uit balans raakt.
Gratis e-book
14 slimme manier om elke dag
al je taken af te krijgen
(zonder jezelf over de kop te werken)
Kwaliteit boven kwantiteit
Wil je het gevoel vermijden dat je met duizend dingen tegelijk bezig bent? Dan is het belangrijk om je dag duidelijk in te delen en doelen te stellen die realistisch zijn. Om dit effectief te kunnen doen kun je gebruikmaken van een agenda of een planner, waarin je een lijst kunt maken met alle dingen die je die dag wilt doen.
Wat voor jou de hoogste prioriteit heeft, komt bovenaan de lijst te staan; je begint pas met een nieuwe taak als de eerste taak afgerond is. Zo heb je een duidelijk overzicht van wat je al gedaan hebt en wat je nog moet doen.
Waarom multitasken niet werkt
Hoewel het nog steeds wordt toegepast, komt uit steeds meer onderzoek naar voren dat multitasken helemaal niet werkt. Onderstaand vind je 5 redenen waarom multitasken niet werkt.
1. Verlies van focus
Als je switcht tussen verschillende projecten en taken, dan heb je meer moeite met het focussen van je aandacht. Het is daarom beter om je tijd in blokken te verdelen, zodat je specifieke taken één voor één af kunt handelen.
2. Geheugenverlies
Multitasking is een van de meest actieve en intensieve inspanningen voor je hersenen; dit kost je heel veel energie. Dit kan als gevolg hebben dat je cognitieve functie overgestimuleerd raakt, wat kan leiden tot geheugenverlies. Daarnaast kan multitasken en een overload aan informatie ervoor zorgen dat je gevoelens krijgt van angst, depressie en futloosheid.
3. Je werk niet georganiseerd krijgen
Heb je veel te maken met ad hoc werkzaamheden? Start je vaak met een nieuwe taak, terwijl je de vorige taak nog niet hebt afgerond? Jouw workload kan hier rommelig van worden. Er komen steeds nieuwe taken binnen, waardoor de taken die nog voltooid moeten worden steeds meer achterstand krijgen.
De verleiding om dan te gaan multitasken is groot, maar dit is niet de oplossing. Het is belangrijk dat je duidelijkheid hebt over de taken die je nog moet doen en wanneer je deze taken uitvoert.
4. Inconsistente resultaten
Multitasken kan er ook voor zorgen dat je werk in kwaliteit varieert. Veel van ons gedrag is routinematig en onbewust. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel multitasken irrelevante informatie niet kunnen filteren, wat jouw resultaten negatief beïnvloedt. Als je steeds probeert om verschillende dingen tegelijkertijd te doen, dan beïnvloedt dit jouw resultaten op een negatieve manier.
5. Verhoogd stressniveau
Misschien merk je het niet direct, maar twee of meer dingen tegelijk doen kan extra stress veroorzaken. Dit wordt dan ervaren als een verhoogde werkdruk. Als je aan het multitasken bent, krijgen je hersenen veel informatie om te verwerken, waardoor er extra energie vrijgemaakt moet worden. Op de lange termijn kan dit een burn-out tot gevolg hebben. Kies er daarom bewust voor om je op één taak te concentreren.
Kortom
Multitasking zorgt er alleen maar voor dat je meer tijd kwijt bent en dat je taken nooit goed afgerond worden. Multitasken zorgt ervoor dat je constant afgeleid bent; je moet immers steeds schakelen tussen verschillende taken. Voordat je weer met volle focus aan een nieuwe taak kunt beginnen ben je acht minuten verder.
Schakel je de hele dag tussen verschillende taken, dan raak je enorm veel energie en productieve tijd kwijt. Beter is het om je te focussen op één taak tegelijk en pas te beginnen met een nieuwe taak als deze afgerond is.
Wat kan Verblinker voor jou betekenen?
Je leest een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.
Verder kan ik je helpen met:
Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching
Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.