De wekker gaat af. Het is vroeg in de ochtend. Het eerste wat je wilt doen, is de snoozeknop indrukken en je nog eens omdraaien. Maar wacht even!
In plaats daarvan kun je jouw dag beginnen met een routine die jou op het juiste pad zet. Een routine die ervoor zorgt dat je dagen productiever worden en dat je jouw doelen haalt. Een goede ochtendroutine helpt hierbij. In dit blog neem ik je mee in de kracht van een goede ochtendroutine.
Wat is een ochtendroutine en wat zijn de voordelen?
Een goede ochtendroutine versterkt je autonomie. De meeste mensen starten zonder plan aan de nieuwe dag. Ze worden wakker, pakken direct je telefoon en reageren direct op mailtjes en appjes. Voor ze het weten is het tien uur, hebben ze al veel stress gehad en hebben ze niks effectiefs gedaan.
Dit kan anders. Je hebt hier zelf invloed op.
Een goede ochtendroutine voorkomt dit. Dit valt namelijk samen met een stukje zelfregie, en dus autonomie. Je begint de dag met jezelf. Wat wil je, hoe ziet je planning eruit, hoe voel jij je, waar zit de zelfzorg voor vandaag. Dit zijn dingen die je meeneemt in je ochtendroutine.
Een ochtendroutine is een routine die elke ochtend in basis hetzelfde is. Je begint als het ware elke dag op precies dezelfde manier. Elke dag op dezelfde manier beginnen heeft vele voordelen. Je creëert een vast schema, waardoor je met gemak door het eerste gedeelte van de dag glijdt en de rest van de dag succesvol en productief verloopt.
Gratis e-book
14 slimme manier om elke dag
al je taken af te krijgen
(zonder jezelf over de kop te werken)
Jij hebt de controle
Met een ochtendroutine begin je de dag in een actieve modus in plaats van een reactieve modus. Je reageert niet op zaken die op je afkomen, maar je speelt een actieve rol in het creëren van een leven dat jij wilt. Tijdens de ochtendroutine doe je de taken en activiteiten die jij belangrijk vindt, waardoor je meer keuzevrijheid hebt over je (vrije) tijd.
Het is goed voor je mentale gezondheid
Als je het begin van de dag gefocust bent op wat voor jou belangrijk is, dan zet je gelijk een positieve toon voor de rest van de dag (helemaal als je het begin van de dag stressvrij kunt laten verlopen). Begin je de dag gehaast en hectisch, dan is de kans groot dat de rest van de dag hetzelfde verloopt. Een ochtendroutine zorgt ervoor dat je alle (voor jou) belangrijke dingen in de ochtend kunt doen, zodat de rest van de dag ook positief verloopt.
Een ochtendroutine opbouwen; hoe doe je dat?
Een ochtendroutine is voor iedereen anders.
De beste ochtendroutine is er één die voor jou werkt, zo simpel is het.
Ben je bereid om een uur eerder op te staan dan normaal? Of heb je in de ochtend genoeg vrije tijd om een ochtendroutine op te bouwen? Het gaat erom wat jij wilt bereiken tijdens je ochtendroutine en hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt.
Om te kunnen bepalen hoeveel tijd je hebt voor je ochtendroutine, is het belangrijk om minimaal 8 uur te kunnen slapen voordat je opstaat. Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op dezelfde tijd op. Vervolgens bepaal je hoeveel tijd je hebt voor je ochtendroutine voordat je naar je werk moet of je kinderen naar school moet brengen. In de tijd die je hebt, kun je gaan bepalen wat je wilt bereiken tijdens je ochtendroutine.
Tips voor een perfecte ochtendroutine
Er zijn een aantal dingen die je kunt opnemen in je ochtendroutine. Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je wilt. Hieronder benoem ik een aantal dingen ter inspiratie.
Kijk niet direct op je telefoon
Pak niet direct je telefoon als je wakker wordt. Het lezen van je e-mails en het scrollen door je Instagram-feed zorgt gelijk voor een reactieve modus. Je bent bezig met dingen buiten jezelf in plaats van met jezelf. Voor je het weet ben je een half uur verder en heb je -tig dingen voorbij zien komen die niet bijdragen aan jouw leven. Je verliest hiermee de focus van je ochtendroutine en raakt al gestrest voordat je een voet uit bed hebt gezet. Niet doen dus!
Drink een glas water
Na acht uur slapen kun je een uitgedroogd gevoel hebben. Een glas water drinken als onderdeel van je ochtendritueel kan je mentaal en fysiek opfleuren. Je voelt je er direct gezonder door.
Eet een licht ontbijt
Het ontbijt is de brandstof die je nodig hebt om de dag te starten. Zorg voor een voedzaam ontbijt met een goede balans van eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Denk aan opties zoals havermout met bessen en noten, een groene smoothie of een eiwitrijk ontbijt met volkoren toast.
Direct in beweging
Het helpt enorm wanneer je beweging direct meepakt in je ochtendroutine. Beweeg je lichaam en voel de energie door je aderen stromen. Kies een vorm van lichaamsbeweging die bij je past, zoals wandelen, yoga, joggen of een snelle work-out. Vergeet niet om je spieren op te warmen met enkele eenvoudige strekoefeningen. Kies hierbij een activiteit die past bij wat je fijn vindt.
Een aantal bladzijden lezen
Lees tijdens je ochtendroutine minimaal 1 hoofdstuk of een aantal bladzijden uit een boek waar je iets van leert. Dit kunnen boeken zijn die bijdragen aan je vakkennis of boeken die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Je zult zien dat er een enorme kracht schuilt in het lezen van 10 of 20 bladzijden per dag. Heel vaak verdwijnen boeken immers op de stapel omdat je geen tijd hebt. Door elke dag een aantal bladzijden te lezen, ondervang je dit en werk je aan je persoonlijke groei. Geen zin om te lezen? Je kunt ook een wandeling maken en in de tussentijd een luisterboek aanzetten.
Mediteren
Meditatie helpt je om rust te krijgen in je hoofd en in je lijf. Het is goed om te kijken of meditatie bij jou past. En nee, je hoeft niet een half uur in ongemakkelijke kleermakerszit op een kussentje te zitten. Er zijn tal van apps beschikbaar waarmee je in 5-10 minuten aan de slag kunt met een passende meditatie. Denk bijvoorbeeld aan een app zoals Meditation Moments, ontwikkelt door Michael Pilarzcyk.
Check je agenda en to-do lijst
Een effectieve ochtendroutine omvat ook het plannen van je dag. Neem even de tijd om je prioriteiten en doelen voor de dag te bepalen en een goede to-do lijst te maken. Gebruik handige tools zoals een planner of agenda om je taken overzichtelijk te maken en je focus scherp te houden. Plan hier niet alleen je werktijd in, maar ook de tijd voor jezelf. Wanneer wil je sporten, wanneer is er tijd voor je partner, vrienden, vriendinnen of kinderen? Blok dit en houd je hieraan.
Rond je minst favoriete taak als eerste af in of net na je ochtendroutine (dit noemen we de eat that frog methode). Zo weet je zeker dat het gebeurt. De kans is namelijk groot dat je wilskracht aan het einde van de dag helemaal gedoofd is, waardoor je minst favoriete taken altijd blijven liggen. Dit zorgt voor stress en nog meer uitstelgedrag.
Reflecteren tijdens je ochtendroutine
Reflecteren helpt je om jezelf te begrijpen, om patronen te doorzien en dingen te ordenen in jezelf. Door te schrijven over wat je voelt en denkt in de ochtend voorkom je dat dingen blijven sudderen. Die ene beslissing waar je tegen aan hikt en steeds maar in je hoofd blijft hangen. Of dat gesprek wat je moet voeren met een klant, de juf op school of je partner. Door te schrijven orden je dit soort informatie.
Je geeft woorden aan wat je voelt en je kunt concreet actie ondernemen, omdat je weet hoe het voor jou zit. Je hoofd wordt leger, waardoor er ruimte is voor andere dingen.
Journaling helpt je in je persoonlijke groei. Je reflecteert op je gedrag, je kijkt wat er beter kan en onderneemt weer stappen.
Lig je nog op koers?
Het is enorm helpend wanneer je tijdens je ochtendroutine kijkt naar de doelen die je op lange termijn hebt. Wat kun je vandaag doen om die doelen te bereiken? Welke actie onderneem je? Maar ook: lig je nog op koers of doe je dingen die niet bijdragen aan je doelen. Door te reflecteren over wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt doen, geef je richting aan je leven. Dit helpt je om je prioriteiten te bepalen, je focus te behouden en stappen te zetten in de richting van je gewenste resultaten.
Vasthouden aan je ochtendroutine
Het duurt even voordat je jouw ochtendroutine onder de knie hebt. Over het algemeen is het zo dat je 66 dagen de tijd nodig hebt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Het kan dus even duren voordat je ochtendroutine als natuurlijk aan gaat voelen. Maar geef het niet op. Een goede ochtendroutine zorgt voor meer rust in je leven en geeft je de controle om je dag in te delen zoals jij dat wilt!
Gratis e-book
14 slimme manier om elke dag
al je taken af te krijgen
(zonder jezelf over de kop te werken)
De voordelen van een goede ochtendroutine
De voordelen van een goede ochtendroutine op een rij:
Verbeterde productiviteit:
Door je ochtend goed te beginnen, leg je een solide basis voor een productieve dag. Je hebt meer focus, helderheid en energie, waardoor je efficiënter kunt werken en je taken effectiever kunt voltooien. Je voorkomt dat je de hele dag alleen toekomt aan ad hoc werkzaamheden en dat je aan het eind van de dag je taken niet afgerond hebt.
Betere mentale gezondheid:
Een ochtendroutine draagt bij aan een positieve mindset en een betere geestelijke gezondheid. Door tijd te besteden aan zelfzorg, meditatie of positieve affirmaties, kun je stress verminderen, je stemming verbeteren en jezelf mentaal sterker maken.
Verhoogd welzijn:
Door aandacht te besteden aan lichaamsbeweging, hydratatie en gezonde voeding in de ochtend, geef je je lichaam de nodige zorg. zorgt ervoor dat je fysiek beter in je vel zit.
Verbeterde focus en concentratie:
Een ochtendroutine helpt je om je hoofd rustig te maken, afleidingen te verminderen en je te concentreren op wat belangrijk is. Dit stelt je in staat om je taken met meer focus en aandacht aan te pakken, waardoor je productiviteit toeneemt.
Persoonlijke groei en ontwikkeling:
Door tijd te besteden aan lezen, journaling, reflectie en persoonlijke ontwikkeling in de ochtend, geef je jezelf de kans om te groeien op zowel persoonlijk als professioneel vlak.
Betere tijdmanagementvaardigheden:
Een ochtendroutine helpt je bij het plannen en organiseren van je dag. Door tijd te nemen voor planning en doelen stellen, ga je effectiever om met je tijd en stel je betere prioriteiten.
Positieve mindset en dankbaarheid:
Het integreren van positiviteit en dankbaarheid in de ochtend kan je humeur verbeteren, stress verminderen en je algemene tevredenheid vergroten. Dit helpt je om de dag met een optimistische kijk te beginnen en je kunt beter omgaan met uitdagingen die je tegenkomt. of een andere vorm van beweging tijdens je ochtendroutine. Zo begin je de dag gefocust en gecentreerd.
The Miracle Morning: boek van Hal Elrod
Wil je nog meer geïnspireerd worden met betrekking tot je ochtendroutine. Het boek “The Miracle Morning” is geschreven door Hal Elrod en is een zelfhulpboek wat zich richt op het transformeren van je ochtendroutine. Het boek geeft je een stapsgewijze handleiding voor het opzetten van een effectieve ochtendroutine en gaat in op de voordelen van het vroeg opstaan.
Conclusie
Een ochtendroutine hoeft niet ingewikkeld of lang te zijn. Het gaat erom dat je tijd neemt voor jezelf, je lichaam en geest wakker maakt en jezelf voorbereidt op een succesvolle dag. Probeer deze routine eens een week uit en kijk wat het voor jou doet. Ik wens je veel succes en een fijne ochtend!
Wat kan Verblinker voor jou betekenen?
Je las een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.
Verder kan ik je helpen met:
Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching
Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.