Geen rust in je hoofd? Dit is wat je eraan kunt doen

Iedere dag weer krijg je enorm veel prikkels binnen. Niet alleen heb je een hoop informatie te verwerken, er zijn ook allerlei dingen die je moet onthouden, zoals de boodschappen die je nog moet doen of die vervelende klus die afgerond moet worden.

Daarnaast krijg je constant nieuwe informatie binnen in de vorm van nieuws, e-mails, televisie, radio en social media. Dit zorgt ervoor dat je hoofd overuren draait en dat je maar geen rust in je hoofd kunt vinden. Heb jij geen rust in je hoofd? Lees dan snel verder, want onderstaande tips gaan je zeker helpen!

Waarom is rust in je hoofd zo belangrijk?

Als je geen rust in je hoofd hebt, dan kun je je niet meer goed focussen en wordt je concentratievermogen minder. Als jij iemand bent die veel piekert, dan is de kans groot dat je ook slaapproblemen hebt. Hierdoor verlies je het overzicht, raak je uit balans en dit veroorzaakt veel fouten en stress. Net als je lichaam heeft je geest ook regelmatig rust nodig. Kun je deze rust niet vinden, dan ben je vatbaarder voor slaapproblemen, depressie of stress.

Het is daarom noodzakelijk om je hoofd regelmatig even helemaal leeg te maken. Dit houdt in dat je jouw gedachtegang even op pauze zet. Maar hoe doe je dit?

Gratis e-book

14 slimme manier om elke dag
al je taken af te krijgen

(zonder jezelf over de kop te werken)

Ebook tijd besparen

Zet alles op papier

Heb je regelmatig een overvol hoofd? Voel je hierdoor veel onrust? Dan kan het helpen om alles van je af te schrijven. Zo krijg je meer overzicht van wat er allemaal in je hoofd afspeelt. Schrijven is een effectieve manier om je gedachten te ordenen en je hoofd leeg te maken. Schrijf alles op wat er in je hoofd zit; alles wat je nog moet doen, je zorgen, je gedachten en de problemen waar je mee rondloopt. Dit helpt je om drie redenen:

  1. Je hoeft niet alles meer te onthouden wat er in je hoofd zit, het staat immers op papier;
  2. Je creëert een overzicht van alles wat je bezighoudt;
  3. Je komt tot nieuwe inzichten.

Nu je alles op papier hebt gezet, kun je alles gaan structureren. Wat moet je doen voor werk en thuis? Wat heeft prioriteit? Waar pieker je over? Wat mag je niet vergeten?

Praat over wat je bezighoudt

Sommige mensen zijn echte binnenvetters. Ze praten niet graag over wat ze bezighoudt en houden hun problemen en gedachten liever voor zichzelf. Hierdoor kunnen problemen groter gaan lijken dan ze daadwerkelijk zijn.

Met iemand praten over je problemen kan heel rustgevend en verhelderend zijn. Je praat als het ware je gedachten uit je hoofd, wat voor een enorme opluchting kan zorgen. Daarnaast zorgt het ook vaak voor heldere inzichten. Zo ben je beter in staat om te relativeren en dingen los te laten.

Ga bewegen

Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Als je een sport beoefent, dan ben je hier zo op gefocust dat je al je andere problemen even vergeet. Sporten zorgt echter niet alleen voor een beetje afleiding; je hersenen gaan er ook optimaal door functioneren. De bloedtoevoer naar je hart verhoogt tijdens het sporten, waardoor je hersenen meer zuurstof ontvangen.

Het gevolg hiervan is dat je beter in staat bent om informatie te ordenen, waardoor je hoofd een stuk leger is na het sporten. Om meer rust in je hoofd te krijgen hoef je niet perse naar de sportschool te gaan, een wandeling in de natuur doet ook wonderen.

Geen rust in je hoofd? Dit is wat je eraan kunt doen

Stop met multitasken

Ons brein is niet gemaakt om te multitasken, toch denken we met z’n allen dat we er hartstikke goed in zijn. Geen wonder dat ons hoofd overvol raakt. Je kunt je volledige aandacht, maar op één ding tegelijk richten. Probeer je meerdere dingen tegelijk te doen, dan zorgt dit direct voor meer chaos in je hoofd.

Als je daarnaast niet regelmatig even een pauze inlast, dan krijgt je hoofd nooit de kans om op te laden. Stop dus met multitasken en neem regelmatig een rustmomentje.

Zorg voor een opgeruimde omgeving

‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’. Deze uitdrukking ken je vast wel. Als jouw omgeving rustig is, dan heb je ook meer rust in je hoofd. Is het een puinhoop in je huis? Of werk je altijd aan een rommelig bureau? Dan is de kans groot dat je ook geen rust in je hoofd hebt. Werken in chaos betekent chaos in je hoofd. Begin dus met het opruimen van je huis of je bureau voordat je met iets anders begint.

Neem rustmomenten tussendoor

Soms is je hoofd zo vol dat er echt helemaal niets meer uit je handen komt. Het voelt alsof je helemaal geblokkeerd bent; je hebt totaal geen inspiratie en creativiteit meer. Op dit soort momenten is een powernap de ideale oplossing. Een dutje overdag doet wonderen voor je geest; alsof je hoofd even gereset is.

Kortom

Het moderne leven met zijn constante stroom aan prikkels kan overweldigend zijn, waardoor het essentieel wordt om rust in je hoofd te vinden. Zonder deze rust kun je tegen mentale en fysieke problemen aanlopen. Gelukkig zijn er manieren om je hoofd op te ruimen en jezelf een adempauze te geven.

Door zaken op papier te zetten, openhartig te communiceren, fysieke activiteit te omarmen, het multitasken te beperken, een opgeruimde omgeving te behouden en essentiële rustmomenten in te lassen geef je jezelf meer rust. Op deze manier kun je met alle rust je planning halen.

Wat kan Verblinker voor jou betekenen?

Je leest een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.