Eerlijkheid is een kernwaarde die we vaak hoog in het vaandel dragen. Toch kan het lastig zijn om altijd eerlijk te zijn zonder anderen te kwetsen. Hoe kun je jouw mening geven, grenzen aangeven en lastige gesprekken voeren zonder schade aan te richten? In deze blog leer je hoe je eerlijkheid en empathie in balans brengt, zodat je zowel jezelf als anderen respecteert.
Waarom eerlijk zijn soms moeilijk is
Eerlijkheid lijkt een nobele eigenschap, maar in de praktijk kan het ingewikkeld zijn. We willen de ander niet kwetsen, conflicten vermijden of simpelweg aardig gevonden worden. Soms houden we daarom onze mening in of verpakken we onze woorden zodanig dat de boodschap niet goed overkomt. Dit kan op de lange termijn juist problemen veroorzaken, zoals frustratie, misverstanden en verlies van authenticiteit.
De kunst van tactvol eerlijk zijn
1. Wees helder en direct, maar met respect
Je kunt eerlijk zijn zonder hard te zijn. Gebruik vriendelijke taal en vermijd beschuldigingen. In plaats van “Jij doet altijd alles fout” kun je zeggen: “Ik merk dat het voor mij lastig is als dingen anders lopen dan afgesproken.”
Gratis e-book
21 slimme manieren om elke dag al je taken af te krijgen (zonder jezelf over de kop te werken)
2. Kies het juiste moment
Een gesprek aangaan op het verkeerde moment kan de boodschap verkeerd laten landen. Kies een rustig moment waarop de ander ontvankelijk is voor feedback en de emotie niet hoog oploopt.
3. Gebruik de ‘ik-boodschap’
Wanneer je vanuit jezelf spreekt, voelt de ander zich minder aangevallen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik voel me overweldigd als ik steeds onverwacht extra taken krijg” in plaats van “Jij geeft me altijd te veel werk.”
4. Luister oprecht naar de ander
Eerlijkheid werkt twee kanten op. Geef de ander de ruimte om te reageren en luister actief. Soms helpt het om door te vragen, zodat je de ander beter begrijpt en je boodschap daarop kunt afstemmen.

5. Weeg je woorden zorgvuldig
Woorden hebben kracht. Wat jij als eerlijke feedback bedoelt, kan voor de ander als een harde afwijzing voelen. Denk goed na over hoe je iets formuleert en wat het effect ervan kan zijn.
Wanneer eerlijkheid kwetsend kan zijn
Soms kan eerlijkheid meer kwaad dan goed doen. Bijvoorbeeld als je puur zegt wat je denkt zonder rekening te houden met de gevoelens van de ander. Het is belangrijk om je af te vragen: dient mijn eerlijkheid een doel? Is het constructief? Helpt het de ander of de situatie vooruit? Zo niet, dan kan zwijgen of een zachtere aanpak beter zijn.
Eerlijkheid als kracht
Eerlijkheid is een krachtig instrument als het met wijsheid wordt gebruikt. Het helpt je om authentieke relaties op te bouwen, vertrouwen te creëren en misverstanden te voorkomen. Door op een empathische manier eerlijk te zijn, zorg je ervoor dat je boodschap gehoord wordt zonder de ander nodeloos te kwetsen.
Wat kan Verblinker voor jou betekenen?
Je leest een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.
Verder kan ik je helpen met:
- Gratis ebook: 14 manier om elke dag al je taken af te krijgen
- Gratis videotraining: Verhoog je focus en aandacht in een wereld vol afleidingen
Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching
Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.